divendres, 29 d’abril del 2011

Entrevista a Marta Fàbregas, de La Fotogràfica, per Blanca Gaig de l'UIC

“Escoge una profesión en la que trabajarías igual si no te pagasen”


Marta Fàbregas. 37 años. Junto a Marc Vidal, dirige “La Fotogràfica”, un estudio de fotografía en el centro de Barcelona. Estudió en el Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya (IEFC). Imparte distintos talleres y cursos de retrato. Publica regularmente en distintas revistas de tirada nacional e internacional.

Te dedicas a la fotografía desde hace más de 15 años. ¿Por qué escogiste este camino?
Desde muy pequeñita ya me sentía atraída por las imágenes; recortaba de las revistas las que más me gustaban y las colgaba en mi habitación. También tenía fotos de mis viajes y recuerdos esparcidos por todos lados. Al final me di cuenta de que yo también quería capturar esos momentos, no solo verlos y coleccionarlos.


Fotografia del projecte "You are here"

¿No era más fácil escoger una carrera más común, como ADE o derecho?
Para nada. Siempre he sido una persona muy creativa, imaginativa y con una faceta muy artística. Esta profesión me permite realizarme en estos ámbitos, ¡aunque la parte empresarial la tengo que hacer igualmente!

¿Qué consejo darías a las nuevas generaciones, arriesgarse y seguir su pasión o conformarse e intentar retrasar o aplacar su verdadera vocación?
Que hagan lo que les guste de verdad, ¡que escojan una profesión en la que trabajarían igual si no les pagasen! A nadie le gusta trabajar, pero si al menos lo haces en algo con lo que verdaderamente disfrutas, la sensación es diferente. No se te hace pesado, estás motivado y lo haces bien. Como te gusta, das lo mejor de ti; y eso en el resultado final se nota. Y mucho.

La fotografía es una profesión poco reconocida en España. Comparado con otros países, aquí cuesta mucho hacerse un hueco y conseguir que tu trabajo llegue al público. ¿Ves alguna solución posible a este problema?
Todo es cuestión de tiempo. Primero, implantaría una carrera oficial, un título universitario que reconociera esta profesión (cosa que en España aún tenemos que conseguir). Tampoco estaría mal que el Gobierno concediera certificados de calidad y garantía profesional como los que otorga a muchas empresas de otros campos. Algo que se tendría que empezar a hacer, también, es mucha pedagogía desde los profesionales de la fotografía y la imagen hacia los demás sectores. Tenemos que lograr que nos acepten como uno más, lograr ser parte del ‘todo’ que engloba el mundo corporativo.

El esfuerzo es una cultura con muy pocos seguidores en la actualidad. Profesionalmente, ¿crees que está recompensado? ¿Se valora, a la hora de la verdad?
Por supuesto. Tienes que estar totalmente mentalizado de que vas a tener que esforzarte, pero esto es así en todos los aspectos de la vida. Evidentemente compensa, y mucho. Por ejemplo, tienes hacer un retrato y la persona no es nada fotogénica. No le gusta posar, ni que le hagan fotos y cuando las ve se encuentra horrible. Pero con un poco de tiempo y paciencia, sucede la magia, la recompensa del esfuerzo. Después de varias horas de sesión, consigues un par de fotografías donde se gusta y se siente verdaderamente identificada. Entonces piensas ¡prueba superada! ¡Lo hemos conseguido! Y ese sentimiento de satisfacción no te lo quita nadie.

¿Quiénes son o han sido tus referentes a lo largo de tu trayectoria?
Empecé como ayudante de Ferran Freixa, fotógrafo experto en arquitectura y interiorismo. Es una especialidad que he trabajado y con la que disfruto mucho, pero nunca he querido cerrarme. Creo que especializarse puede acabar siendo muy monótono, por eso siempre he preferido tener tres o cuatro campos a mi alcance en los que desenvolverme con seguridad y comodidad. Un referente para mí en el retrato, evidentemente, es Richard Avedon, el más grande entre los grandes. Pero podría citar un montón.... Friedlander, por ejemplo, también me apasiona.

Fotografia del projecte "You are here"

¿Confías en la sostenibilidad de tu trabajo?
Por supuesto. Evidentemente, siempre nos tendremos que ir adaptando a las nuevas tecnologías (como sucedió en el paso del analógico al digital), pero esto ocurre en todas las profesiones: hay que adecuarse a la demanda.

Ya para acabar, unas pinceladas sobre el futuro. ¿Cómo te ves, tú y tu trabajo, a diez años vista?
Sinceramente, creo que todo el mundo on-line va a dar mucho de sí. Acabaremos haciendo sesiones fotográficas a través de Internet y crearemos imágenes muy distintas a las que ahora conocemos. La idea es que nuestra empresa acabe siendo un centro de producción, edición y difusión de fotografía. ¡E intentar ir siempre un paso más allá!

més fotos a www.lafotografica.com

divendres, 22 d’abril del 2011

Trobades en una cadira. Un projecte de la Marta Fàbregas i el Marc Vidal



Text del catàleg de l'exposició a la Galeria Hartmann de Barcelona (gener 2010):

L’exposició és un recull de retrats de gent pertanyent al món de les arts i de la cultura de la Barcelona de principis del segle XXI. Són actors, músics, ballarines, pintors, arquitectes, pallassos... persones que treballen i mostren la seva feina públicament dins les disciplines artístiques o culturals.

A Marta Fàbregas i Marc Vidal, com a fotògrafs que són, sempre els ha agradat mirar, observar, intentar desxifrar què hi ha més enllà de cada personatge. Seduïts pel món de l’art, s’endinsen sense miraments i amb ulls de nen en aquest col·lectiu d’artistes.

És aquest un projecte artístic a llarg termini, quasi un projecte vital, on intenten, per mitjà de la fotografia, mostrar cada un dels personatges més enllà de la seva pròpia imatge. Intentant fer reflexionar l’espectador sobre la persona que estan mirant. I ho aconsegueixen. Cada retrat conté en si mateix la força i l’energia de cada persona, així com la circumstància d’aquell instant precís, trencant la distància entre l’espectador i la persona retratada.
Aquesta exposició té un doble valor: individual i col·lectiu, ja que cada retrat té valor en si mateix, com a obra autònoma, però també el conjunt del projecte té un gran valor documental, en tant que és el reflex d’un grup de persones que treballen en un entorn determinat i en un temps concret en l’àmbit de les arts. Aquesta sèrie de retrats consta, a dia d’avui, de més d’un centenar de retrats... i continua creixent.

Marta Fàbregas i Marc Vidal continuaran fent, esperem que per molt de temps, trobades... en una cadira.
www.lafotografica.com

dilluns, 18 d’abril del 2011

Curs de fotografia per a aficionats


Vine i apren a treure-li partit a la teva càmera!
Quantes vegades has pensat que només saps disparar en automàtic .... i que ja és hora de poder decidir com vols fer les teves fotos?
Doncs apunta't al nostre Tour Fotogràfic per Barcelona!
Sortirem tots plegats, farem el turista, coneixerem Barcelona i farem fotos sense parar .... i tindràs a dos fotògrafs professionals donan-te consells pràctics!
Una bona oprotunitat de descubrir la teva càmera, Barcelona i una pila de gent! 



Hem decidit organitzar un cop més el curs de fotografia per a aficionats en format de dia sencer. Aquest cop és el dissabte 7 de maig de 2011. Començarem fent una mica de teoria a l'estudi. Aprendrem quines funcions hi ha a la càmera i per que serveix cada botó!
Per després agafar les càmeres i fer un itinerari fotogràfic per la ciutat de Barcelona. Com si estiguessim de vacances i volguessim fer les millors fotografies del nostre viatge. 
Rambles, Boqueria, Catedral, Born, Ciutadella... però no us espanteu que pararem per dinar i podrem comentar les nostres experiències.

Si estas interessat .... trucan's al 93.298.05.58 o envia un e-mail amb les teves dades a : lafotografica@lafotografica.com

Aqui teniu l'informació pràctica:
Curs teòric i pràctic per a aficionats a la fotografia que desitgin adquirir coneixements bàsics de fotografia i poder-los practicar amb l'ajuda de dos fotògrafs professionals. Com conèixer la nostra càmera i treure'n el màxim de profit.

Data: dissabte 7 de maig de 2011.
Horari: de 09 a 17h.
Lloc: La Fotogràfica, Rossend Arús, 11 baixos
Tel: 932 980 558



diumenge, 17 d’abril del 2011

Women are Beautiful de Garry Winogrand



Finalment vem visitar l'exposició Women are Beautiful de Garry Winogrand  a la Fundació Foto Colectania.

Suposo que ja coneixeu l'espai, però és un lloc que ens agrada especialment. Tranquil i no massa gran. I el tracte amb la gent de la Fundació sempre és excel·lent.  Un dia d'aquests ens farem socis d'aquesta Fundació...

L'exposició és un recull de fotografies sobre les dones americanes dels anys 60 enmarcades dintre l'anomenada Street Photography, aquest "nou estil americà" que ell i Friedlander representen. Les fotos són directes, instantànees i quotidianes. Es té la sensació que les escenes de les fotos de Winogrand les podriem haver viscut i fotografiat tu o jo. Però no. I aquesta sensació és el que les fa especials.

Teniu tota l'informació de l'exposició a la web de Foto Colectania

divendres, 15 d’abril del 2011

Trobades en una cadira.



Marta Fàbregas (Barcelona, 1974) i Marc Vidal (Barcelona, 1968) es van conèixer estudiant segon de fotografia a l'Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya el 1994. Des de llavors que no s'han separat. Després de treballar amb alguns dels millors fotògrafs de Barcelona, van fundar l'estudi La Fotogràfica. Un estudi que va nèixer amb la voluntat de ser un centre de creació, edició i promoció de fotografia. I a això continuen dedicats...

El retrat és, d'entre totes les disciplines fotogràfiques, la més difícil i la més atractiva, i també la més gratificant. Permet que el fotògraf conegui i tracti amb persones que potser no coneixeria mai si no portés una càmera entre mans.

Per això Marta Fàbregas i Marc Vidal van iniciar aquesta sèrie de retrats fotogràfics. Perquè els agrada el retrat i els agrada la gent.

Aquesta sèrie forma part d'un projecte personal que van iniciar l'any 2006. Són retrats a persones de l'àmbit de la cultura a qui els demanen posar per a una sessió d'estudi. El nexe d'unió d'aquests retrats és una cadira, "Tonet", trobada a un pis de l'Eixample, i adoptada pels dos fotògrafs fa uns quants anys. Totes les persones fotografiades han segut a la seva cadira. Totes.

dimecres, 13 d’abril del 2011

Fundació Pasqual Maragall Alzheimer Internacional

Acord de col.laboració amb la Fundació Pasqual Maragall Alzheimer Internacional. Realització de les fotografies oficials de retrat ( Pasqual Maragall, Diana Garrigosa, Doctor Camí i tot l’equip) per a la difusió i divulgació de la propia fundació.

Hello!

Hello World!